Nápověda pro dražitele

na webu Aukce Movita

PŘED AUKCÍ

Jak se registrovat

Chcete - li se stát účastníkem elektronické aukce nebo jen využívat informací a služeb, které portál aukce-movita.cz nabízí, vytvořte si svůj uživatelský účet.

  1. Kliknutím na tlačítko Registrace v pravém horním rohu nebo na pole Registrujte se se Vám zobrazí formulář, ve kterém vyplníte požadované informace.  
  2. Přihlašovací údaje jsou vždy povinnou položkou – vyplňte emailovou adresu a zvolte heslo. Těmito údaji se budete přihlašovat k portálu www.aukce-movita.cz
  3. Na váš email bude následně doručeno Potvrzení emailové adresy s aktivním odkazem v textu. Kliknutím na tento odkaz svou e-mailovou adresu potvrdíte.
  4. Je potřeba vyčkat na schválení registrace administrátorem a poté Vám příjde e-mail o Dokončení registrace a možnosti přihlášení.  

Jak splnit podmínky účasti v aukci

Pro účast v dražbě musíte splnit následující kroky: 

  1. Zaregistrovat se na portále www.aukce-movita.cz nebo se přihlásit na již vytvořený uživatelský účet, ověřený pomocí e-mailu
  2. Připojit se ke konkrétní aukci tlačítkem "účastnit se" a odeslat přihlášku do aukce
  3. Oveření identity uživatele, pokud vybraná nemovitost toto ověření požaduje. Dokument pro ověření identity Vám přijde do emailu. Úředně podepsaný formulář převeďte do elektronické podoby formou autorizované konverze dokumentů na kterékoliv pobočce CZECH POINTU a následně odešlete do datové schránky Provozovatele 3579k9m nebo zašlete poštou na adresu Aukce Movita, s.r.o., Riegrova 394/17, 77900 Olomouc, Česká republika.
  4. Složit na účet Dražebníka uvedený u dražby, aukční jistotu v termínu, uvedeném v aukční vyhlášce

Jak složit aukční jistotu

  • Složení aukční jistoty je jednou z podmínek pro účast v aukci. Složení aukční jistoty je dovoleno až registrací na portále a přihlášení se k Vámi vybrané aukci.
  • Informace o plnění podmínek účasti v konkrétní  aukci najdete v aukční vyhlášce přiloženém vždy v dokumentech u konkrétní aukce.
  • Výše aukční jistoty, lhůtu pro její složení a možnost jejího zaplacení najdete v aukční vyhlášce k vybrané aukci.  
  • Aukční vyhláška obsahuje přesné informace o způsobu a podmínkách složení aukční jistoty (včetně čísla účtu), postupujte podle ní. Po registraci a přihlášení k aukci rovněž obdržíte email s informacemi o složení aukční jistiny.
  • Po obdržení aukční jistiny na účet dražebníka Vám bude odeslán email  potvrzení o zaplacení daukční jistoty.
  • Upozorňujeme, že aukční jistota musí být připsána na jeho účet ještě před začátkem aukce.

Kdy začne aukce

Začátek elektronické aukce - datum a čas - je pevně stanoven v aukční vyhlášce a zobrazen u detailu aukce. Po splnění všech podmínek účasti v aukci, Vám bude v systému přidělen ke konkrétní aukci identifikátor a můžete se aktivně podílet na účasti v aukci (činit příhozy/podání) kdykoli v jejím průběhu. 

Pokud jste připojen(a) k vybrané aukci a splnil(a) jste podmínky účasti v ní, můžete aktivně dražit – přihazovat v aukci následujícím způsobem: klikněte na Přihlášení, v zobrazeném okně vyplňte uživatelské jméno a heslo a klikněte na Přihlásit. Zobrazí se vám v pravém horním rohu  Vaše jméno. Klikněte na záložku Moje aukce a mezi Probíhajícími aukcemi vyhledejte aukci, které se chcete zúčastnit. U probíhající aukce se Vám zobrazí box s kolonkou pro příhoz a podání.

 

BĚHEM AUKCE

Jak přihazovat

Váš příhoz/podání činíte vyplněním kolonky příhoz a potvrzením tlačítka Přihodit a potvrzením tohoto příhozu v konfirmačním dialogovém okně. Tímto je učiněn váš příhoz/podání. Podání (Vámi nabízená cena) se automaticky přepočte po vyplnění výše příhozu. Vaše podání a příhoz bude zobrazeno v seznamu příhozů a bude zvýrazněno. 

Podání je bráno za učiněné v případě, že bylo systémem elektronických dražeb dražiteli potvrzeno takto: po podání se vám zobrazí nad aukcí informace v zeleném poli Vaše podání bylo přijato a samotné podání se objeví v seznamu přijatých podání v poli Průběh aukce. 

Seznam příhozů aktuální cena  a status nejvyššího podání se aktualizuje automaticky v intervalu 10s.

Výše příhozu/podání

  1. První příhoz je 0 Kč, jako potvrzení nejnižšího podání, tj. počáteční ceny (to je stanoveno dražební vyhláškou a v boxu a kolonce příhoz je poprve nabízena nula).
  2. Další minimální příhoz je stanoven dle aukční vyhlášky a vždy se automaticky zobrazí v boxu (např. 1000,- Kč).
  3. Chcete-li učinit vyšší příhoz, než je stanovená výše minimálního příhozu, pouze v boxu a v kolonce příhoz přepište částku na požadovanou výši a klikněte na tlačítko Přihodit.  

Stejné podání a dorovnání nabídky 

  1. Obecně platí, že dražitelé nemohou v elektronické aukci činit stejné podání. 
  2. Další podání tedy musí být vždy vyšší než předchozí učiněné podání, jinak k němu nebude v elektronické dražbě vůbec přihlíženo, neboť elektronický systém dokáže rozlišit časovou následnost příhozů, byť k nim došlo ve zlomcích sekundy.

Konec aukce a výsledná nabídka

  • Aukce skončí, pokud uplyne časový limit určený v dané aukci. V případě, že během tohoho intervalu není podaný žádný příhoz, aukce je ukončena.
  • Pokud během posledních 5 minut je podaný jakýkoliv příhoz, aukce se automaticky o dalších 5 minut prodlužuje.
  • Každý příhoz v aukci je závazný a může být označen jako vítězný, proto si důkladně promyslete než takový příhoz učiníte.
  • Jestliže je Váš příhoz vítezný a splňuje podmínky limitní ceny, stáváte se vítězem aukce.
  • V případě, že Váš příhoz vítězný není a jste druhý v pořádí, tak můžete do 72 hodin po ukončení aukce se stát vítězem v pořadí.

PO AUKCI

  • O vítězství v aukci budete informování emailem a telefonicky aukčním specialistou.
  • Dražitelům, kteří v aukci nezvítězili, bude do 7 pracovních dnů zaslána aukční jistota v plné výši zpět.
  • Vítězové aukce budou kontaktování  partnerskou advokátní kanceláři, která zajistí bezpečný převod nemovitosti. 
  • Předmět aukce můžete financovat hypotéčním úvěrem, zodpovídáte však za jeho poskytnutí.
  • Podpis kupní smlouvy nebo smlouvy o smlouvě budoucí a zaplacení kupní ceny probíhá dle pokynů uvedených v aukční vyhlášce.